ناودان

ناودان از دو کلمه ساخته شده است. که ناو به معنای هر چیزی که دراز باشد و یک سمت آن باز است و دان به معنای مکان می باشد. ناودان به محلی که برای عبور کردن آب می باشد می‌گویند.که این راه انتقال آب از سمت پشت بام به سطح زمین می باشد.

آب برف و باران پس از اینکه به شکل نقطه‌ای و یا خطی تشکیل شد به قسمت خارج منتقل می شود. هرچه که ساختمان ها با مصالح های آسیب پذیرتری ساخته اهمیت نصب ناودان چند برابر می‌شود. آب باران بیشترین حجم آبی است که از ناودان خارج می‌شود

یکی از قسمت‌های بسیار آسیب پذیر در ساختمان همین ناودان است بخصوص در ساختمان‌های گلی بسیار آسیب پذیر است. آسیب دیدن ناودانها در حداقل‌ترین زمان ممکن ساختمان های گلی را به توده هایی از گل تبدیل می کند.

ناودان
ناودان

ناودان چیست؟

ناودان جنس‌های بسیار زیاد و متفاوتی دارد که از می‌توان به مدل‌های گالوانیزه، آلومینیوم و استنلس استیل اشاره داشت که البته هرکدام دارای کاربردهای خاص خود می‌باشد. لازم با ذکر است که در تولید این قطعه صنعتی و ساختمانی علاوه بر فولادهای کربنی و پوشش‌دار گالوانیزه از کامپوزیت‌های پلیمری، آلومینیوم، فولادهای ضدزنگ نیز استفاده می‌شود.

توجه کنید که قیمت ناودان بستگی به جنس آن دارد و هرکدام دارای قیمت مخصوص خود است. جنس آلومینیوم آن از نظر وزنی سبک‌تر بوده و این ویژگی را دارد که شکل پذیر باشد و این سبب شده تا مقاومت زیادی هم داشته باشد.

بیشترین استفاده از آن بیشتر در تولید چارچوب‌های درب و پنجره، شاسی تریلرها و اسکلت سازه‌ها است و آلیا‌ژهای به کار رفته در آن معمولا در مجموعه سری ۶۰۰۰ قرار دارد. ابعاد استاندارد نوع استیل ۸، ۱۰، ۱۲، ۱۴ و ۱۶ و ارتفاع‌های ۳۰ تا ۴۰ میلی‌متر ساخته می‌شوند.

بهترین ناودان برای منزل شما

مدل‌های زیادی از ناودان باران در بازار وجود دارد و همچنین در سبک ها و رنگ‌های متنوعی تولید و عرضه می شوند. همانطور که اشاره شد ناودان‌های باران را می توان از آلومینیوم، فولاد ضد زنگ، فولاد گالوانیزه ساخت.

بهترین ناودان برای ساختمان من چه نوع ناودانی است؟

آلومینیوم یکی از پر کاربردترین مواد در ساخت ناودانها می‌باشد. این به این دلیل است که آلومینیوم مزایای زیادی همچون وزن سبک، در برابر خوردگی مقاوم بوده و می تواند بسیار ارزان باشد. همچنین می توان آن را در رنگ های متنوعی تولید کرد.

علاوه بر آلومینیوم ناودان‌ها می توانند از فولاد ضد زنگ ساخته و عرضه شوند که به دلیل خواص خاصی که دارد خود یک ماده ایده‌آل است. فولاد ضد زنگ یک آلیاژ آهن بوده که حاوی کروم است که سبب می‌شود محصول ما خورده نشود و استحکام خوبی داشته باشد. این یعنی اگر ناودان شما از فولاد ضد زنگ است به هیچ عنوان در زمان تماس با آب زنگ نمیزند و پوسیده نمی‌شود. 

ناودان های فولادی گالوانیزه با لایه ای از روی پوشانده می شوند. اگرچه این مدل‌ها می توانند کاملاً قدرتمند باشند و کار با آن بسیار راحت تر از فولاد ضد زنگ است. برای حفاظت بیشتر از ناودان خود به سراغ جنس‌های فولادی گالوانیزه پیش رنگ بروید. علاوه بر مواد ناودانی، ناودان‌ها دارای طرح و رنگ، حتی کاربرد متفاوت نیز هستند.

مزایای سیستم ناودان:

در مناطقی که بارش باران زیاد است سیستم لوله‌کشی خانه‌ها دارای سیستم ناودانی و خروجی آب است. که این سیستم دارای مزایای بسیار زیادی است که به بیشتر شدن طول‌ عمر سقف شما و پیشگیری از آسیب برف و باران کمک کرده که این سبب شده به فونداسیون و افزایش قیمت خانه شما کمک ‌کند.

ناودانی‌ها، از تشکیل شدن چاله‌های پر آب در اطراف خانه به‌خصوص در پشت بام، جلوگیری می‌کنند. جمع شدن آب در اطراف خانه و پشت بام یکی از بزرگترین کابوس‌های هر صاحب خانه‌ای است. با دور کردن آب از فونداسیون به کمک ناودانی‌ها، به صورت قابل توجهی خطر ابتلا به آب‌ گرفتگی در اطراف خانه خود به‌ هنگام بارندگی‌های شدید را کم می‌کنید. با این کار، شما خود را از دردسرهای زیاد ناشی از مطالبات بیمه‌ای و آسیب‌های ساختاری بیشتر به خانه‌تان، نجات می‌دهید.

ناودان‌ها و خروجی‌های آب، علاوه بر این که از تجمع آب در پشت بام منزل جلوگیری می‌کنند و باعث کاهش آسیب باران و برف به مصالح سقف خانه می‌شوند به صرفه‌ جویی در وقت و هزینه شما در دراز مدت نیز می‌شوند. پس عجیب نیست که چرا ناودانی‌های بازسازی شده و به‌ خوبی نگهداری شده، نکاتی ارزشمند برای بهینه‌ سازی ارزش کلی خانه شما هستند

پر کاربردترین و پرفروش‌ترین ناودان‌ها:

ناودان های نیمه گرد به شکل لوله هایی هستند که از وسط نصف می شوند. از آنجایی که دو طرف آن ها منحنی است، بعضی مواقع به براکت هایی برای نگهداشتن آن ها در جای خود نیاز داریم. نصب کردن ناودان در مناطق پر باران بسیار ضروری است و سبب خواهد شد که محیط اطراف شما تمیز و سالم بماند و گل‌ و لای از ساختمان شما خارج شود.

نصب سیستم ناودان:

نصب کردن ناودان از اهمیت زیادی برخوردار بوده است. ناودان‌ها وظیفه دارند آب باران را که روی سقف شما مانده از پشت بام خارج کنند و نصب آن بسیار آسان است و شما می توانید به راحتی خودتان این کار را انجام دهید ولی اگر با آموزش گروه خان گاتر موفق به نصب این محصول نشده‌اید می توانید از مشاوران ما که در این زمینه مهارت دارند کمک بگیرید.

ابزارهای مورد نیاز جهت نصب سیستم ناودانی:

  1. مته
  2. ورق بر
  3. پیچ گوشتی
  4. زانویی
  5. درزگیر ناودان
  6. کریمپر
  7. نردبان
  8. تفنگ پرچ پاپ

این پروژه نصب را برنامه‌ریزی کنید:

اگر شما تصمیم گرفته‌اید که ناودان را خودتان نصب کنید به چند نکته قبل از شروع نصب باید توجه داشته باشید:

ابتدا جایی را که می خواهید ناودان را نصب کنید بررسی کنید که پوسیدگی نداشته باشد پیش از نصب این سیستم طرح ناودان را هم مشاهده کنید و ابعاد قسمت ناودانی ساختمان خود را اندازه بگیرید. طول مسیرهای ناودان را یادداشت کرده و مکان های خروجی آن را هم علامت بزنید سپس گوشه های خارجی و داخلی و کلاهک انتهایی را هم بشمارید.

دقت کنید که انتهای آن سمت چپ یا راست هستند ارتفاع دهنده های پایین را هم صورت کامل اندازه گیری کنید. پس از انجام این کار به هر کدام حدود چند سانتیمتر اضافه کنید که در قسمت پایین از خانه فاصله داشته باشد. خروجی شما به سه تا زانو نیاز دارد. دو نوع زانو داریم که به طرف جلو یا به طرف کنار دهانه پایین می چرخد چند نکته وجود دارد که باید به آن دقت کنید:

دهانه های پایینی آن را در جایی بگذارید که برای آن مانعی وجود نداشته باشد تا آب به سمت خانه هدایت نشود برای نمونه تلاش کنید که خروجی آب ناودان را در قسمت‌هایی شیلنگ، پیاده رو یا کنتور برق است قرار ندهید. اگر در ساختمانی زندگی می‌کنید که پشت بام عظیمی دارد و یا احتمال باران‌های سیل آسا در آنجا وجود دارد حتما از ناودان‌های بزرگ بهره‌برداری کنید.

وصل کردن قطعات ناودان بر روی زمین بسیار آسان بوده تا اینکه بخواهید در روی نردبان و در ارتفاع این مراحل را انجام دهید. یک بریدگی با ورق بر در قسمت لبه جلوی ناودان بوجود آورید تا قسمت ناودان را با یک قطعه گوشه خارجی یا داخلی پیوند دهید برای اینکه به آسانی قسمت های دیگر ناودان را به یکدیگر وصل کنید یک بریدگی کوچک هم ایجاد کنید. در ادامه گوشه به فاصله‌ی ۳ سانتی متر عقب‌تر، یک مهره از درزگیر را قرار دهید.

پس از انجام این کار روی قسمت بریدگی ناودان، لبه جلوی قطعه را قلاب کرده و روی ناودان بچسبانید. قطعات ناودان را پرچ کنید و برای اینکه ناودان را نصب کنید باید آن را به وسیله شش پرچ در قسمت های مناسب به گوشه وصل کنید. یک سوراخ به کمک دریل خود در قسمت جلوی ناودان ایجاد کنید اولین پرچ را به وسیله تفنگ پرچ در محل مورد نظر نصب کنید.

حالا سوراخ هایی با دریل ایجاد کنید و سپس پرچ ها را نصب کنید. مرحله بعد درزگیری می‌باشد. درزی را که داخل این محصول است را با درزگیری ناودانی کامل بپوشانید. و در روی هر کدام از آن ها یک لایه درزگیر بگذارید. در این قسمت باید ناودان‌ها را مونتاژ کنید. ناودان را به گوشه متصل کنید، بجز روی هم قرار گرفتن قطعات حداقل حدود ۱۰ سانتی متر، از همین کار برای متصل کردن دو قسمت ناودان می‌توانید استفاده کنید.

زمانی که قیمت‌های ناودان را به یکدیگر متصل کردید سعی کنید پیش از آن طرح خود را آماده کرده باشید. تا بتوانید از قسمت ظاهری، بهترین شکل بریده شده از آخر ناودان را در نمای بیرون مشاهده کنید. سپس ناودان ها را به شکلی روی هم بگذارید که قسمت داخلی آن به سمت پایین باشد تا آب از درز های آن خارج نشود. همچنین قسمت آخر ناودان را تقریبا دو سانتی متر از انتهای تخته امتداد بدهید تا بتواند آب را از قسمت های دیگر سقف گرفته و به سمت بیرون بریزد.

پس از انجام مرحله قبل یک درپوش انتهایی را به وسیله پرچ وصل کنید و محل اتصال را هم از داخل به کمک درز گیر ناودان ببندید. سپس قسمت خروجی را علامت بزنید. برای این که از گوشه ساختمان شروع کنید تا محل خروجی مورد نظر خود را اندازه بگیرید. با دقت مشاهده کنید تا مانعی در آن قسمت وجود نداشته باشد. این اندازه را هم به ناودان منتقل کرده و در طرف خروجی ناودان یک برش بزنید.

نکته مهم در نصب سیستم ناودان:

نصب در این روش در زمان کمی انجام می‌شود. ولی سعی کنید زمان بیشتری بگذارید تا نصب مرتب و تمیزی را داشته باشید.

تمیز نگهداشتن گاتر

 حال به ادامه نصب می‌پردازیم:

در این مرحله باید در قسمت پایین ناودان مرکز خروجی را علامت بزنید. و خروجی فلنج سمت پایین را کاملاً در مرکز گذاشته و در روی علامت، به طرف داخل حرکت دهید. به کمک یک اسکنه قدیمی می توانید یک بریدگی به شکل ۷ ایجاد کنید که برای سوراخ می‌باشد.

حالا زمانی است که باید سوراخ قسمت خروجی را برش بزنید. زمان آن رسیده تا سوراخ قسمت خروجی را به کمک قیچی ورق بر برش زده تا خروجی را در داخل سوراخ هایی که از قبل دریل کرده، بگذارید. در پایان هم خروجی را برداشته و یک مهره درزگیر ناودانی را در اطراف دهانه بگذارید. دهانه درزبندی شده را محکم فشار داده و پرچ ها را هم نصب کنید.

خروجی ناودان:

بودن یک خروجی در ناودان از اهمیت زیادی برخوردار است. چون که مدیریت صحیح حرکت آب روی سقف خانه، به محافظت از اموال شما و جلوگیری ‌می‌کند.

همچنین خروجی به جلوگیری از موارد ذیل کمک می‌کند:

  • آسیب به فونداسیون
  • فرسایش در طول زمان
  •  کپک‌ زدگی
  • زنگ‌ زدگی و خوردگی
  • آسیب به محوطه

اگر به روش بالا پیش رفته باشید به صورت اصولی خروجی خود را نصب کرده‌اید که این سبب جلوگیری از مشکلات مختلف ماننذ قرار گرفتن در معرض سطوح بالای رطوبت کمک کند. علاوه‌ بر این نکته، سیستم های ناودانی با طراحی زیبا، به جذاب‌تر و زیباتر شدن ساختمان شما کمک کرده و سبب بالا رفتن ارزش آن نیز می‌شود.

تفاوت ناودان شیروانی با سایر ناودان‌ها

ناودان شیروانی از مدل‌هایی است که برای هدایت آب برف و باران های بام شیروانی مورد استفاده قرار می گیرد که البته این مدل ناودان را به نشبت شرایط آب و هوایی که ساختمان مورد نظر در آن جا قرار دارد انتخاب می کنند. جنس فلز گالوانیزه برای تولید این مدل ناودان با پوشش لایه ای روی برای خاصیت ضدزنگ مورد بهره برداری قرار می گیرد.

ناودان لندنی که جنس upvc دارد به علت مقاومت و دوام نسبتا مناسب در برابر با شرایط جوی مورد بکارگیری قرار می گیرد. طول عمر زیاد و نصب راحت این محصول به واسطه رعایت استاندارد جزو ویژگی‌های آن می‌باشد.

ناودان جعبه‌ای به شکل های مستطیل یا بیشتر چهار گوش هم مورد استفاده قرار می‌گیرد و در مورد ساختار ناودان در قسمت پشت بام منازل و آپارتمان های مسکونی و اداری، برای هدایت آب حاصل از برف و باران بسیار موثر بوده و از نشتی آب از پشت بام و کثیف کاری جلوگیری می‌کند.

تاریخچه ناودان

به شکل کلی بهره برداری از فولاد و پروفایل‌های متنوع مانند ناودان در ساخت ساختمان از ابتدای قرن بیستم شروع شد. در زمان جنگ جهانی دوم، ناودان یکی از مصالح مهم ساختمانی بود. پس از تمام شدن جنگ جهانی دوم بود که تعداد تولیدی‌های تولید فولاد در جهان نسبت به قبل 3 برابر بیشتر شدند و به همین دلیل تولید فولاد و ناودان آهنی شدت زیادی گرفت.

اما بخاطر شرایط پس از جنگ و همچنین راه‌های نوین تولید فولاد، قیمت آهن آلات نسبت به گذشته کمتر شد و همین موضوع مد نظر خیلی از طراحان قرار گرفت. از آن پس اسکلت فلزی و سازه‌های فلزی تولید شده از انواع مقاطع فولادی مانند ناودان پیشرفت زیادی کرد. با بیشتر شدن کاربرد سازه‌های فلزی در ساخت و ساز، درخواست برای محصولات فولادی بیشتر شد از این رو تولید کنندگان بیشتر از گذشته به تولید انواع مقاطع فولادی و خصوصا ناودان پرداختند.

نحوه اندازه گیری گاتر

در ساختمان‌های فلزی، آپشن‌های زیادی می‌تواند در هزینه پایانی پروژه تاثیر داشته باشد. این آپشن‌ها و ویژگی‌ها به شکل غیر مستقیم به مصالح ساختمانی ارتباط دارد. به عواملی مانند تعداد طبقات، بار اعمال شده به طبقات، دهانه های  اطراف ستون و ضخامت سقف و دیوارها ارتباط دارد.

در تمامی این عوامل ذکر شده مصالح فولادی همچون ناودان کاربرد دارد. زیرا که قیمت آهن آلات و از جمله قیمت ناودان می‌تواند به شکلی در این هزینه‌ها نقش زیادی داشته باشد. طریقه اتصال در ناودان‌ها هم علاوه بر روش جوشکاری ، استفاده از پیچ و مهره نیز می‌باشد که در سرعت و هزینه ی اتصالات تاثیرات زیاد و همچنین مثبتی خواهد داشت.

انواع ناودان

ناودان‌های شیاری در دو شکل پنهان و قابل دید تولید می‌شوند. در ذیل به انواع ناودان اشاره شده است:

ناودان شیاری پنهان:

ناودان شیاری پنهان از روی جرز دیده نمی‌شود و با استفاده از تنبوشه و به شکل‌های متنوع داخل جرز ساخته می‌شود.

ناودان شیاری آشکار:

این نوع مدل بر پایه چگونگی اجرا و شکل ظاهری، دسته‌بندی شده‌اند. ناودان آشکار ناقص و ناودان آشکار کامل از دو مدل این نوع ناودان خواهد بود.

ناودان آشکار ناقص:

این مدل ناودان تا یک ارتفاع خاصی از جداره ساختمان‌ها، کار هدایت آب را انجام ‌داده و پس از آن آب روی دیواره بناها جاری شده و به سمت خروجی ناودان هدایت می‌شود.

ناودان آشکار کامل:

ناودان آشکار کامل هدایت آب را از بام تا پایین جداره ساختمان انجام می‌دهد. ناودان‌های شیاری آشکار از نظر شکل ظاهری نیز به دو شکل باز و بسته مشاهده می‌شود.

ناودان شیاری آشکار باز:

این شکل از ناودان با عقب ‌نشینی قسمتی از دیواره، در بدنه ساختمان ساخته شده و آبی که روی ناودان قرار می‌گیرد، از سمت خروجی به بیرون هدایت می‌شود

ناودان شیاری آشکار بسته:

ناودان‌های شیاری آشکار بسته برای جلوگیری از فرسایش بدنه ساختمان، به خارج شدن آب از ناودان و عوض کردن ناودان‌ها نظم می‌دهند

استاندارد‌های ناودان

به کاربردی که ناودان دارد بستگی دارد و شکلی که برای بال آن‌ ها در نظر گرفته شده، از دو نوع استاندارد UPN و UPE برای تولید و عرضه آن استفاده می‌شود. بر پایه استاندارد UPE، بال‌های ناودان به شکل صاف و موازی تولید می‌شوند. به این نوع مقطع اصطلاحا ناوداني U گفته می‌شود. در استاندارد UPN، ناودان بال شیب‌دار، با بال‌های مخروطی شکل ساخته می‌شود. مقاطع تولید شده بر پایه این استاندارد، ناودان C نام دارند.

اندازه گیری گاتر

به صورت کلی، در صنعت جهانی، سه استاندارد در تولید ناودان مورد استفاده قرار می‌گیرند:

  1. استاندارد اروپایی UPN و UNP(یا DIN-1026) که در داخل کشور ایران مورد بکارگیری قرار می‌گیرد.
  2.  استاندارد فرانسه NFA 45-255
  3.  استاندارد DIN EN ISO 12944-3 که برای ناودان‌هایی است که در برابر خوردگی مقاومت دارند.